Verzekeraar Delta Lloyd heeft last van de lage rente die slecht uitpakt voor de toekomstige opbrengst van beleggingen uit verzekeringspremies. Daardoor wordt het lastig om de doelen te halen voor het versterken van de financiële buffers.

Voor verzekeraars zijn lage rentes geen pretje. Premies uit levens- en schadeverzekeringen worden veelal belegd in vastrentende obligaties. Als het opbrengstperspectief daarvan daalt, moeten verzekeraars meer voorzieningen treffen om te zorgen dat ze toekomstige uitkeringen aan polishouders kunnen betalen. Ook verzekeraar Delta Lloyd, die dinsdag de jaarcijfers publiceert, heeft daar last van.

Financiële buffers Delta Lloyd

Delta Lloyd heeft in 2014 zijn eigen doel voor de wettelijke financiële buffers waarschijnlijk niet gehaald, stelt analist Matthias De Wit van KBC Securities in een vooruitblik op de jaarcijfers.

Delta Lloyd hield bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten nog vast aan de voorspelling dat de zogeheten wettelijke solvabiliteitsratio aan het einde van het jaar hoger zou zijn dan 200 procent. In het derde kwartaal zakte die maatstaf voor de solvabiliteit naar 196 procent, voornamelijk door de lage rente.

De Wit verwacht voor het vierde kwartaal een verdere afname met 5 procentpunt en wees erop dat de algemene verwachting uitgaat van een daling met 11 procentpunt. De daling komt volgens De Wit door de aanhoudend lage rente en door een verandering van de waardering van de hypotheekportefeuille van Delta Lloyd.

Volgens de analist houdt Delta Lloyd mogelijk wel vast aan het voornemen om de premie op het stockdividend te verlagen van 4 naar 2 procent. Dat zou het aantrekkelijker maken om te kiezen voor een uitkering in contanten.

Door persbureau Bloomberg gepolste analisten voorspellen in doorsnee dat de winst van Delta Lloyd vorig jaar met ruim 8 procent is gedaald, tot 390 miljoen euro.

Geschil met toezichthouder DNB

Delta Lloyd kwam eind vorig jaar in opspraak door een geschil met De Nederlandsche Bank. Die legde de verzekeraar een boete op van 22,8 miljoen euro, omdat het bedrijf misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. De centrale bank eist ook het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen, uiterlijk begin 2016. De toezichthouder vindt Roozen niet langer geschikt voor zijn functie.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam besloot eind januari dat het boetebesluit van DNB in een zaak rond handel met voorkennis door verzekeraar Delta Lloyd voorlopig niet openbaar mag worden gemaakt. Delta Lloyd had zelf gevraagd om een verbod op openbaarmaking van de boete.

De rechter heeft geen inhoudelijke uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van de boete. Die zaak kan nog geruime tijd in beslag nemen en vindt plaats achter gesloten duren. Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van de boete, kan DNB het boetebesluit eventueel openbaar maken.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl